Kariyerinizi Birlikte Planlayalım
Bireysel açıdan bakıldığında kariyer, insanların kendi istek ve iradeleri ile tercih ettikleri ya da daha geniş bir perspektifle bakacak olursak sosyal çevrelerinin yönlendirmesiyle takip ettikleri yol ve süreçlerin tümünü ifade etmektedir (Özdemir ve Mazgal, 2012: 90). Kariyer, odak noktası insan olan, kişisel gelişim ve büyümeyi öngören (Taşlıyan, Arı ve Duzman, 2011: 234) ve dahası bulunulan konumdan daha iyi bir konuma ilerlemek üzere atılan adımları içerdiğinden hayatımız için çok önemli bir yer tutmaktadır. Kariyer kararı ve meslek seçimi hayatımız boyunca verdiğimiz en önemli kararlardan biri olduğuna göre işimizi şansa bırakmak büyük bir risk anlamı taşımaktadır. Günümüz iş dünyasına bakıldığında bireylerin meslek seçimi yaptıktan sonraki süreçte yeni bir meslek arayışına girdiği örneklere sıklıkla rastlamaktayız. Dolayısıyla kariyer belirli bir dönemi kapsayan değil hayat boyu süren dinamik ve değişime açık bir süreçtir (Koçakoğlu ve Yalçın, 2020: 5612). Bu yüzden kariyerimiz üzerine düşünmek, plan yapmak, alternatiflerimizi belirlemek en önemli sorumluluklarımızdan biridir.
Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü olarak siz sevgili öğrencilerimizin başarılı bir kariyer planlaması yapabilmesi için gerekli koşulları adım adım açıklamaya çalışacağız.
Başarılı bir kariyer planlama süreci temelde dört aşamadan oluşmaktadır (Eryiğit, 2000: 17-18):
1. Adım: Kendini tanıma ve anlama
İlk adımda, bireyin kendinin güçlü ve geliştirmesi gereken yönlerini detaylı bir şekilde belirlemesi faydalı olacaktır. Bunun için;
Bireysel özellikleriniz olan;
- İlgi alanlarınız,
- Beklentileriniz,
- Yetenekleriniz ve değerlerinizin yanı sıra
İş yaşamı ile ilişkili olan;
- Çalışmak istediğiniz ortam,
- Çalışma saatleri,
- Giyim tarzı gibi unsurları değerlendirmelisiniz.
Böylece size uygun iş özelliklerinin farkına varıp kariyer planınızı bunun üzerine inşa edebilirsiniz. Bütün bunları yaparken çevrenizde sizi iyi tanıdığını ve objektif değerlendirme yapabileceğini düşündüğünüz kişilerin sizin en çok hangi özellikleri vurguladıklarını dikkate almanız faydalı olacaktır.
Ayrıca kendinizi objektif bir şekilde tanımak ve kişilik envanteri uygulamak için koordinatörlüğümüzden destek alabilirsiniz.
2. Adım: Kariyer seçeneklerini araştırma
Kendi güçlü ve geliştirmesi gereken yönlerinizi keşfettikten sonra yetenek ve becerilerinize uygun fırsatların neler olduğunu tespit etmeniz faydalı olacaktır.
Kariyer seçenekleri hakkında Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü’nden, akademik danışmanınızdan, bölümünüzdeki akademisyenlerden, iş arama sitelerinden, arkadaşlarınızdan, ailenizden ve alanınızdaki mezunlardan bilgi alabilirsiniz. Kendi yetenek, ilgi ve becerilerinizden hareketle edindiğiniz bu bilgileri değerlendirerek uygun kariyer seçeneklerini belirleyebilirsiniz.
3. Adım: Uygun hedefler belirleme
Kariyer seçenekleri ile ilişkili olarak uygun hedeflerin belirlenmesi, başarılı bir kariyer için oldukça önemlidir. Güçlü veya geliştirilebilecek yönlerinizi gözden geçirebilir, gerekirse profesyonel yardım alarak kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Başarılı olmak için güçlü yönleriniz ile fırsatlar arasında bir köprü kurmanız gerekmektedir.
Bu kapsamda size katkı sağlamak üzere Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü uzmanlarının verdiği bireysel danışmanlık desteğinden yararlanabilirsiniz.
4. Adım: Kariyer planı hazırlama ve uygulama
Son olarak belirlemiş olduğunuz hedefe ulaşmak için neyi, ne zaman, nasıl yapacağınızı planlamanız faydalı olacaktır. Örneğin; belirlediğiniz kariyer planı doğrultusunda iş deneyimi kazanmak için staj yapmak, yarı/kısmi zamanlı olarak veya tatil dönemlerinde çalışmak gibi alternatifleri de göz önünde bulundurmanız size uygun kariyer seçeneğini belirlemek konusunda katkı sağlayacaktır.
Ayrıca başarılı bir kariyer için profesyonel ilişki ağı (network) oluşturabilirsiniz. Koordinatörlüğümüzün, öğrenci kulüplerinin ya da farklı birimlerin kişisel gelişim etkinliklerine katılmanız faydalı olacaktır. Tüm bunların yanında etkili bir özgeçmiş hazırlamak ve iş arama yollarını etkin ve doğru bir biçimde kullanmak kariyerinize ilişkin yolda size avantaj sağlayacaktır.
Kaynakça
ERYİĞİT, S. (2000). Kariyer yönetimi. 6(1), 1-26.
KOÇAKOĞLU, M.G. ve YALÇIN, S.B. (2020). Kariyer planlamanın başarı üzerindeki etkisi. International Social Sciences Studies Journal. 5612-5617.
ÖZDEMİR, Y. ve MAZGAL, S. (2012). Bir kariyer tercihi olarak girişimcilikte dışsal faktörlerin etkisi: Sakarya örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi.
TAŞLIYAN, M., ARI, N.Ü. ve DUZMAN, B. (2011). İnsan kaynakları yönetiminde kariyer planlama ve kariyer yönetimi: İİBF öğrencileri üzerinde bir alan araştırması. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi.